ASEEES News

Wednesday, June 17, 2020

[Ukrainian Trans.] ASEEES Statement Condemning Systemic Racism and Police Brutality

Published June 17, 2020

Original statement in English

Відозва Асоціяції слов’янських, східноевропейських та евразійських досліджень на засудження системного расизму й брутальности поліції

Виконавчий комітет та Комітет сприяння різноманіттю й інклузивності меншин Асоціяції слов’янських, східноевропейських та евразійських досліджень заявили наступне:

Асоціяція слов’янських, східноевропейських та евразійських досліджень (ASEEES) засуджує брутальне вбивство Джорджа Флойда, Ахмода Арбері, Бріони Тейлор, Ерика Ґарнера, Майкла Бравна, Дарнеши Герис, Таміра Райса та багатьох іншими. Ми також засуджуємо рішення місцевої поліції вдатися до насильства у відповідь на протести і провокативні дії адміністрації Сполучених Штатів. Ми солідарні з афроамериканськими та иншими змарґіналізованими громадами в час колективних дій проти систематичного насильства поліції над расовими меншинами. Ми визнаємо, що дегуманізація афроамериканців у Сполучених Штатах – це спадок нашої історії рабства і страхітливий наслідок расизму.

Як дослідники історії і суспільств Центральної та Східної Европи, а також Евразії, ми багато знаємо про звірства авторитарних режимів, що використовували військову силу й таємну поліцію, щоб позбавити людей свободи зборів та слова. Але ми також вивчаємо досвід народів, що відважно чинили опір цим режимам в індивідуальних та колективних формах, опір, що в окремих випадках спричинявся до революцій. Найголовніше те, що нам відомі випадки правителів, які заявляють, що протестувальники заслуговують на насильство проти них, і придушують протести, провадячи до ще більшого авторитаризму. Такі речі ніколи не повинні траплятися в демократичному суспільстві.

Сьогодні, коли наша демократія в кризі, ми заявляємо, що, як ніколи, важливо застановитися над тим, як можна реально сприяти більшому різноманіттю, створити ширші можливості для вчених інших рас в нашій царині й поза нею, щоб вони могли ставити в центр уваги досі марґіналізовані точки зору і розвиватися як дослідники й викладачі. Прийшла пора замислитися над історією нашої Асоціяції, позбутися системної нерівности, стати більше інклузивною й боронити тих наших колег, раса й економічне становище яких роблять їх вразливими в нашому суспільстві.

Як товариство, що базується в Сполучених Штатах, країні, заснованій на демократії, ми наділені свободою й моральною відповідальністю відстоювати справедливість. Як дослідники і викладачі, ми стоїмо за діялог, рефлексію й заанґажованість в суспільне життя. Ми закликаємо наших членів використовувати свої знання в класних кімнатах та на громадських форумах, брати участь в дискусіях про расові взаємини і расову справедливість. Наука й творча праця можуть бути могутнім знаряддям у боротьбі з расизмом й расовим насильством, сьогодні ми повинні використовувати їх саме з такою метою. Ми теж наголошуємо, що подвоїмо зусилля, щоб створювати безпечні, рівноправні й справедливі громади скрізь, де ми живемо, вчимося, викладаємо й працюємо, починаючи з нашої власної організації і царини.

***

Виконавчий комітет ASEEES також підписав “Відозву про історію расистського насильства” Американської історичної асоціяції (AHA) та “Відозву про осуд системного расизму” Асоціяції сучасних мов.

More ASEEES News

ASEEES News