ASEEES News

Friday, June 12, 2020

[Serbian Trans.] ASEEES Statement Condemning Systemic Racism and Police Brutality

Published June 12, 2020

Original statement in English

Izjava američke organizacije ASEEES (Association for Slavic, East European and Eurasian Studies) o osudi sistemskog rasizma i brutalnosti koju sprovodi policija

Izvršni odbor ASEEES i njegov Komitet koji zastupa različitost i inkluziju (CADI) su 4. juna objavili sledeću izjavu:

Udruženje za slavističke, istočnoevropske, i evroazijske studije (ASEEES) osuđuje brutalno ubistvo Džordža Flojda, Ahmada Arberija, Brione Tejlor, Erika Garnera, Majkla Brauna, Darniše Haris, Tamira Rajsa, i mnogih drugih. Dodatno osuđujemo odluku lokalne policije da na proteste odgovora nasiljem, i osuđujemo žestoke reakcije vlade SAD. Solidarni smo sa afroameričkom zajednicom i drugim marginalizovanim zajednicama u ovom trenutku kolektivnog delovanja protiv sistemskog nasilja koji policija sprovodi nad drugim rasama. Svesni smo da je dehumanizacija koja je usmerena na Afroamerikance u SAD deo nasleđa naše istorije ropstva i zastrašujuća posledica rasizma.

Kao naučnici i studenti Centralne i Istočne Evrope i evroazijske istorije i društva, stekli smo temeljno znanje o zverstvima autoritarnih režima koji su koristili vojnu i tajnu policiju da bi lišili ljude njihovih prava za udruživanje i izražavanje. Mi istražujemo i ljude koji preduzimaju hrabre pojedinačne i kolektivne akcije protiv takvih režima koje u nekim slučajevima dovode do revolucija. Bitno je da dobro poznajemo vladare koji izjavljuju da demonstranti zaslužuju primenu prisile i time sprečavaju proteste, što vodi još snažnijem autoritarizmu. U demokratiji ovo se nikada ne bi smelo desiti.

Pošto je naša demokratija u krizi, smatramo da je važnije nego ikad pre da se bavimo razmišljanjem i smislenom akcijom kako bismo doprineli većoj različitosti i kreirali prostore gde će se naučnici marginalizovanih rasa u našem području, te izvan njega, osećati ovlašćenim da dovode marginalizirana gledišta u središte pažnje i gde će moći da napreduju kao istraživači i predavači. Ovo je trenutak kada treba razmišljati o istoriji našeg Udruženja, kada treba sprečiti sistemsku neravnopravnost, kada treba biti inkluzivniji i kada treba zaštititi naše kolege čija ih rasa ili ekonomski položaj čini podložnim napadima u našem društvu.

Kao Udruženje osnovano u Sjedinjenim Američkim Državama, državi u kojoj je proglašena demokratija, mi imamo slobodu i moralnu odgovornost da se zalažemo za pravdu. Kao istraživači i predavači, posvećeni smo dijalogu, razmišljanju, i javnom angažmanu. Pozivamo svoje članove da upotrebe svoju ekspertizu na predavanjima i javnim forumima, da se uključe u diskusije o rasi i o rasnoj pravdi. Naučni i kreativni rad može biti moćno sredstvo u borbi protiv rasizma i rasističkog nasilja, danas ih moramo koristiti na taj način. Osim toga, potvrđujemo da ćemo udvostručiti svoje napore da stvorimo bezbednu, pravičnu i pravednu zajednicu na svakom mestu gde živimo, radimo, studiramo i predajemo, počev od naše organizacije i disciplinarnog područja.

Izvršni odbor je još potpisao AHA Statement on the History of Racist Violence i MLA Statement Deploring Systemic Racism.

Takođe učestvujemo u kreiranju novog nastavničkog resursa na sajtu Humanities Commons kod MLA (Udruženja savremenih jezika), Anti-Racist Teaching Resources for Your 2020-2021. Molimo vas da pošaljete relevantne materijale koje imate. Ako ste se prijavili na ASEEES Commons, imate automatski pristup na Humanities Commons, a možete se upisati i direktno na Humanities Commons.

 

More ASEEES News

ASEEES News