ASEEES News

Friday, June 12, 2020

[Romanian Trans.] ASEEES Statement Condemning Systemic Racism and Police Brutality

Published June 12, 2020

Original statement in English

Declarația Aseees condamnă rasismul sistemic și brutalitatea poliției

Comitetul Executiv și Comitetul pentru Promovarea Diversității și Inclusivității al Asociației pentru Studii Slavone, Est Europene și Euroasiatice a emis următoarea declarație:

Asociația pentru Studii Slavone, Est Europene și Euroasiatice (Association for Slavic, East European, and Eurasian Studies, ASEEES) condamnă uciderea brutală a lui George Floyd, Ahmaud Arbery, Breonna Taylor, Eric Garner, Michael Brown, Darnesha Harris, Tamir Rice și a multor alți afro-americani. Mai mult, condamnăm decizia poliției locale de a recurge la forță ca răspuns la proteste, precum și acțiunile inflamatorii a guvernului american. În acest moment de acțiune colectivă împotriva violenței sistemice manifestată de poliție împotriva persoanelor de culoare, ne declarăm solidari cu comunitățile afro-americane și cu alte comunități marginalizate. Recunoaștem că dezumanizarea populației afro-americane din SUA este o moștenire a sclaviei și o oribilă consecință a rasismului.

Ca cercetători și studenți a istoriei și societății central-est europene și euroasiatice, am studiat îndeaproape atrocitățile comise de diverse regimuri autoritare, care au folosit armata și poliția secretă pentru a-și priva cetățenii de libertățile lor de asociere și de exprimare. Dar am scris și despre oameni care au luptat împotriva unor astfel de regimuri prin acte de curaj individuale și colective, care în unele cazuri au dus la revoluție. Pe de altă parte suntem conștienți că există conducători care consideră că protestatarii trebuie să fie reduși la tăcere prin violență, și care suprimă aceste proteste, ducând astfel la accentuarea autoritarismului. Astfel de lucruri nu au voie să se întâmple într-o democrație.

Democrația noastră este în criză. De aceea declarăm că acum este mai important ca oricând să reflectăm și să acționăm pentru promovarea unei mai mari diversități. Trebuie să creem spații în care cercetătorii de culoare din domeniile noastre de cercetare să se simtă încurajați să reprezinte perspective marginalizate și să se dezvolte ca cercetători și educatori.  Trebuie să reflectăm  asupra istoriei Asociației noastre, să lucrăm la destrămarea inegalității sistemice, să devenim mai inclusivi, și să ne protejăm colegii care din cauza apartenenței lor rasiale și economice devin vulnerabili în societatea noastră.

Ca o asociație cu sediul în SUA, o democrație declarată, avem libertatea și responsabilitatea morală de a apăra dreptatea. În calitate de cercetători și educatori, ne angajăm la dialog, la reflecție și la participare publică. Solicităm membrilor noștri să își folosească expertiza atât în ​​sala de curs, cât și în forumurile publice pentru a se angaja în discuții despre abolirea rasismului. Cercetarea și munca creativă pot fi instrumente puternice în lupta împotriva rasismului și a violenței rasiale, și trebuie să le folosim astfel. Afirmăm, de asemenea, că ne vom dubla eforturile pentru a crea o comunitate inclusivă, echitabilă și dreaptă în fiecare loc în care trăim, studiem, predăm și lucrăm, începând cu propria organizație și propriul domeniu.

***

Comitetul Executiv al ASEEES a semnat de asemenea Declarația Asociației Istoricilor Americani despre istoria violenței rasiste în Statele Unite și Declarația Asociației de Limbi Moderne (Modern Language Association, MLA) condemnând rasismul sistemic.

More ASEEES News

ASEEES News